
Ce trebuie facut inainte de semanarea gazonului?
Cum trebuie sa arate solul pentru ca gazonul sa rasara adecvat?
Care sunt etapele de pregatire a pamantului pentru insamantare?
Sunt doar trei dintre zecile de intrebari pe care le primim frecvent din partea clientilor nostri si nu numai. Majoritatea dintre voi aveti acces la o sumedenie de informatii, insa noi ne dorim sa realizam un ghid cat mai amplu, in care sa trecem in revista toate operatiunile de pregatire a solului inainte de o insamantare cu gazon, fie seminte, fie rulou.
In definitiv, de sol si de modul in care acesta a fost pregatit depinde foate mult reusita voastra pe mai departe. Toate aspectele sunt importante in egala masura si va sfatuim sa le acordati o atentie sporita daca va doriti o peluza verde pe termen lung, usor de intretinut.
Ce veti obtine la finalul acestui ghid? Un teren optim pentru insamantare, cu un bun drenaj pentru apa in exces, cu o buna rezistenta la orice grad de compactare ulterior, un sol propice pentru insamantarea cu gazon care te va scuti de multa munca ulterioara si-ti va oferi posibilitatea sa intretii peluza cu mare usurinta.
Indiferent ca vei opta pentru semanarea unor seminte de gazon universal, seminte de gazon profesionale sau a unui gazon rulou, iata care sunt pasii de urmat in pregatirea terenului.
1. Indepartati stratul vegetal vechi(iarba nedorita, buruieni sau arbusti)
Multi dintre voi ati fi tentati sa folositi erbicide Total pentru a indeparta plantele nedorite, insa recomandarea noastra este sa-l folositi doar in masura in care doriti sa mai amanati insamantarea cu cateva luni de la aplicare(de ex, aplicam erbicid Total in toamna si semanam gazonul in primavara) si doar daca plantele pe care doriti sa le eliminati sunt tinere(erbicidul Total nu are efectul scontat pe plante mature si nici pe semintele pe care acestea le-au imprastiat deja peste sol).
Solutia nostra: Folositi o motocoasa electrica sau pe benzina si incercati sa taiati cat mai scurt plantele nedorite. Indiferent ca veti folosi un trimmer electric, o motocoasa de capacitate mai mare sau chiar si o masina de tuns iarba, daca plantele sunt de mici dimensiuni, rezultatul va fi unul benefic: veti indeparta 90% din tulpina buruienilor nedorite si le puteti strange cu usurinta cu o grebla inainte de a lucra terenul cu motosapa/motocultorul.
2. Prima prelucrare a solulului cu o motosapa/motocultor/tractoras de gradina
Dupa tundere, veti ramane cu baza tulpinilor buruienilor sau a arbustilor, precum si cu radacinile acestora. Pentru a le indeparta in totalitate trebuie sa prelucram solul cu ajutorul unuia dintre utilajele mentionate mai sus. O prelucrare de 3-6cm din primul strat de pamant ne ajuta sa indepartam peste 90% dintre aceste resturi nedorite.
Important: Chiar daca nivelul curent al terenulu nu este satisfacator si intentionati sa aduceti umplutura pentru a-l nivela, tot trebuie sa indepartam aceste resturi, ele vor creste ulterior si vor deveni invadatori chiar si daca aducem 15-20cm de pamant proaspat. Totodata, intre pamantul adus si cel existent trebuie sa existe o coeziune, amestecarea lor oferindu-va un sol similar indiferent de zona, chiar si daca umplutura nu este uniforma.
De ce este important ca solul sa fie uniform? Daca solul nu este identic, veti observa cu usurinta diferente de crestere a gazonului in diferite zone, diferente considerabila de drenaj sau de rezistenta la compactare. Tocmai din acest considerent, recomandam ca pamantul sa fie uniform pe o adancime de 15-20cm, atat cat isi dezvolta radacinile majoritatea soiurilor de iarba in mod uzual.
In aceasta etapa, este necesar sa facem doua, maxim trei treceri cu motosapa, in diferite sensuri, pentru a ne asigura ca prelucram eficient pe adancime si totodata sa reusim sa scoatem la suprafata mare parte din buruieni si radacinile acestora, pietre, resturi de moloz sau alte resturi vegetale nedorite.
3. Greblarea resturilor vegetale si nivelarea terenului
In cazul etapei numarul 2 despre care am discutat anterior, nu este obligatoriu ca pamantul sa fie maruntit excesiv. De fapt, nici nu veti reusi neaparat daca respectati regula celor 2-3 treceri cu motosapa, mai ales daca aveti si un sol destul de uscat, care nu a fost pregatit suplimentar in prealabil.
Este suficient ca resturile nedorite sa iasa la suprafata si pamantul sa capete un anumit grad de afanare care sa va ajute sa il greblati cu usurinta. Cu o grebla uzuala adunati resturile vegetale si le strangeti in gramezi ocazionale pe care le culegeti ulterior si le indepartati pentru a trece la pasul final: ultima trecere cu motosapa!
4. Maruntirea finala a solului
In cadrul acestei ultime etape veti reusi sa aveti un sol perfect maruntit, amestecat optim in primii 15-20 de centimetri pentru o uniformizare a specificului dar si un teren curat, pregatit pentru a putea fi insamantat. Folosit motosapa pentru a marunti terenul dupa bunul plac(nu excesiv, gazonul nu necesita “un sol de tip malai” ca sa rasara, semintele vor germina si daca pamantul are bulgari de diametrul a 2-3cm. In plus, un sol maruntit excesiv poate sa-si piarda din planeitate atunci cand il veti calca pentru a imprastia semintele sau pentru a-l nvela.
De asemenea, in cadrul acestui proces de maruntire si nivelare poti sa jonglezi foarte usor cu panta terenului si sa o formezi dupa bunul plac. Noi recomandam sa ai intotdeauna o panta care sa coboare dinspre casa spre exteriorul curtii, eventual sa coboare dinspre umbra spre soare, astfel incat zonele umbrite ale peluzei sa nu aiba o retentie prea mare de apa si aceasta sa se scurga mai degraba catre zonele care chiar au nevoie de o hidratare superioara, data fiind pozitionarea lor preponderenta la soare.
Ce reusim sa obtinem dupa aceasta etapa importanta de pregatire a terenului pentru semanare?
- Un sol omogen, cu caracteristici similare in primii 20cm – va ajuta ca peluza ta sa fie uniforma din punct de vedere al ritmului de crestere si al aspectului.
- Un sol nivelat optim pentru a obtine rezultatele dorite indiferent ca vei insamanta gazonul la umbra sau la soare.
- Un sol cu un bun drenaj, capabil sa faca fata si compactarii ulterioare datorate de trafic, insamantare, fertilizare sau tunderi repetate.
- Un sol curat, ferit de buruieni – vei putea avea o peluza perfecta, compusa doar din iarba de calitate, fara buruieni, cu o desime optima ce va ajuta la suprimarea daunatorilor pe tot parcursul anului.
- Un sol mai fertil, mai ales daca adaugi un substrat optim pentru gazon in procesul de nivelare(chisai, nisip, pamant negru fertil)
- Un sol capabil sa isi mentina adecvat umiditatea in toata portiunea in care iarba semanata isi va construi radacinile.
Voi cum vedeti acest proces, ce ati adauga in plus fata de acest ghid sau ce ati schimba pentru a avea rezultate si mai bune?