Problema mult mai des intampinata este deficitul de apa, insa irigarea in exces poate fi chiar mai nociva pe termen mediu si lung, modalitatile de remediere presupunand o investitie mai mare si o perioada de timp mai indelungata. Culoarea pala, un gazon cu solul mult prea rece si cu mult prea multa apa in zonele umbrite, aparitia buretilor, a muschilor sau a altor tipuri de ciuperci, precum si a bolilor fungice, toate sunt efecte ale unor cantitati de apa mult prea mari oferite peluzei tale.
Acest articol, din pacate, nu este unul de preventie, ci mai degraba de constientizare. Practic, cei care veti cauta aceasta informatie, cel mai probabil, ati produs deja daunele asupra peluzei si cautati mai multe detalii despre simptome si modalitatile de remediere.
In randurile ce urmeaza vom detalia, pe cat se poate, aceste simptome. Nu sunt chiar uzuale, mai ales daca ai deja o reteta pe care o aplici cu succesul gazonului tau, insa sunt simptome care in mod clar semnifica o irigare in exces.
Iarba nu mai este la fel de verde, ba chiar devine pala.
Chiar daca ai fertilizat corespunzator, rezultatele intarzie sa apara, ba chiar peluza arata din ce in ce mai rau. In mod clar ceva nu ai facut corect, iar daca planta capata o culoare pala si stii ca o uzi constant, acest semn indica o irigare excesiva, un aport mult prea mare de apa care o impedica sa isi obtina nutrientii din sol. Mult prea multa apa dizolva nutrientii si ii face sa ajunga la o adancime mai mare decat cea la care se afla radacina gazonului tau.
Totodata, planta acumuleaza mai multa apa in frunza, un alt detaliu care conduce la schimbarea coloristicii foliajului. Ca punct final in tot acest proces nedorit, planta ajunge sa moara, mai ales daca exista o cantitate enorma de apa si ne aflam in sezonul rece, perioada in care nu se elimina apa mai deloc pe cale naturala pentru ca temperaturile sunt scazute si planta refuza sa transpire. Gazonul fie ramane ingalbenit pe portiuni destul de mari, fie o sa dispara in totalitate si va necesita o reinsamantare.
Se receste foarte mult gazonul(solul)
Datorita prezentei apei in exces, radacina plantei nu poate sa respire corespunzator, microorganismele din sol avand un deficit evident de aer. Astfel, majoritatea tipurilor de microorganisme fata de care gazonul se afla intr-o simbioza perfecta au de suferit, la fel si planta, nutrientii lipsind cu desavarsire in cazul mai multor zone. Acest razboi de supravietuire faciliteaza si aparitia buruienilor, un amanunt care va afecta si mai mult peluza si va conduce la o deteriorare vizibila a acesteia. Se pierd frunze batrane dar si tinere, plantele de gazon intrand intr-un colaps in ceea ce priveste existenta lor.
Riscurile aparitiei bolilor creste considerabil
O irigare excesiva provoaca, bineinteles, si aparitia bolilor, poate cele mai grave din existenta peluzei tale. Bolile cu adevarat dificil de gestionat sunt cele de la nivelul radacinilor firelor de iarba, interventia la nivelul solului fiind mult mai de durata si mai pretentioasa. Afectand ireversibil radacinile gazonului tau, apa in exces devine un mediu propice pentru aparitia altor specii de iarba sau buruieni precum poa annua, trifoi, muschi si diferite specii de alge, bureti, poa trivialis sau alte buruieni dintre cele mai dificil de indepartat.
Irigarea excesiva vara poate provoca ingalbenirea gazonului toamna
Poate ca jocul de cuvinte este usor alambicat, insa realitatea este intocmai cea pe care ati citit-o. Chiar daca ai impresia ca oferind multa apa gazonului iti aduce un rezultat bun pe moment si ai parte de o peluza verde pe timp de vara, excesul de apa se va cunoaste mult mai bine toamna, cand apar si precipitatiile naturale si deja nivelul de apa din peluza ta creste alarmant.
Ceea ce se anunta un gazon verde pe tot parcursul anului se transforma in cosmarul de toamna/iarna, gazonul tau devenind galben si raspunzand foarte, foarte greu la stimulentii nutritivi pe care ii folosesti pentru a-l resuscita. Doar sansa ca toamna sa fie scazuta in precipitatii sau iarna sa fie blanda si pe alocuri insorita te mai poate ajuta sa indrepti situatia, asta daca nu cumva ai insistat cu cantitati enorme de apa si toamna si raul este este deja facut 100%.
Nu pica in capcana apei, iriga atat cat trebuie gazonul tau
Prea mult strica, prea putin strica de asemenea, drept pentru care trebuie sa ajungi la o reteta ideala pentru peluza in ceea ce priveste irigarea – cand, de cate ori pe saptamana si mai ales cu ce cantitate de apa trebuie sa irigi.
Daca riscurile degradarii peluzei cand se iriga cu prea multa apa vi le-am expus mai sus, nu uita ca si o cantitate prea mica de apa are efecte nocive de asemenea. Lipsa apei este insotita de mai multe semne, printre care:
- Daca ai fertilizat de curand si nu ai irigat suficient, culoarea gazonului tinde sa devina un verde mult prea pregnant, albastrui chiar, semn ca granulele de ingrasamant solid sunt mult prea concentrate si planta nu are suficienta apa ca sa regleze proportiile. Este obligatoriu sa irigi cu 30L/m2 pe saptamana, impartiti in una sau doua irigari(vara).
- Daca frunza are o tenta de a se rolui(curba), este clar un deficit de apa si trebuie sa irigi.
- Calci pe gazon si iarba nu mai vrea sa revina in pozitie verticala? Daca iarba ramane aplecata dupa ce ai pasit pe gazon este un alt semn ca necesita apa – foliajul nu este hidratat adecvat.
- Iarba este batoasa atunci cand treci cu mana prin ea? Este un test simplu dar foarte indicat de a testa vitalitatea gazonului, o simpla trecere cu palma prin iarba avand capacitatea de a-ti da imediat raspunsul vis-à-vis de sanatatea gazonului – daca iarba este moale, cruda si placuta la atingere, gazonul tau se prezinta intr-o stare buna. Daca este batoasa, usor anemica si tinde sa te zgarie, fie are lipsa de apa, fie este tunsa prea jos si foliajul lipseste – la fel de bine iti poti da seama daca duce lipsa de apa in momentul in care cresterea este foarte lenta intre tunderi.
- Gazonul tau tinde sa se usuce desi ai aplicat ingrasamant solid sau foliar? Cu siguranta nu are suficienta apa, astfel ca se impun irigari repetate, din abundenta, pret de cateva zile consecutive. Abia atunci cand radacina primeste, din nou, o cantitate suficienta de apa, foliajul revine la cea mai buna stare a sa din punct de vedere estetic si tehnic.
Nu stii daca gazonul tau are un excedent sau de fapt un deficit de apa? Contacteaza-ne trimitandu-ne poze cat mai elocvente, unul dintre specialistii nostri iti sta la dispozitie cu sfaturi complet gratuite, pur obiective, pentru ca peluza ta sa arate cat mai bine! 😊