Seminte Gazon

Showing all 6 results

View :

Cum alegem tipul de gazon potrivit pentru curtea noastra

Multi dintre voi se intreaba care este cel mai potrivit tip de gazon sau ce seminte de gazon ar trebui sa achizitionam pentru a face insamantarea. Iar cum prima impresie conteaza, de regula, cel mai mult, suntem tentati sa picam in capcana preturilor cat mai mici sau a ambalajelor cat mai fancy, incarcate cu mult marketing si putine rezultate. Totusi, noi am decis sa facem un mic ghid de alegere a semintelor si sa va explicam, in termeni cat mai uzuali, de ce trebuie sa tineti cont atunci cand faceti alegerile si cum sa corelati speciile de iarba si produsele cu necesitatile voastre.

De regula, exista cateva specii de iarba pe care le regasiti in majoritatea produselor de tip seminte gazon din piata. 99% dintre produsele noastre contin specii precum: lolium perenne, festuca arundinacea, poa pratensis sau festuca rubra. Stim, la prima vedere sunt denumiri complexe si va este greu sa alegeti in functie de acest criteriu, insa ele au cateva particularitati specifice.

De exemplu, festuca arundinacea, care este specia dominanta in produsele de tip seminte gazon de pe site-ul nostru, este un soi de iarba care are un foliaj fin si care confera gazonului o desime foarte buna cat si avantajul de a necesita o ingrijire minimala dar si o irigare destul de putin pretentioasa, vara avand nevoie de doar o irigare abundenda in fiecare saptamana.

Ce diferente sunt intre diferite soiuri de gazon

Semintele de gazon bazate pe un mix de soiuri de iarba pot fi impartite in mai multe categorii, la fel cum proprietatile lor de care trebuie sa tinem cont pot fi segmentate dupa cum urmeaza:

  • Cautam un gazon care sa fie rezistent la canicula, la boli, la umbra constanta sau la rezistenta de calcare daca avem trafic intens.
  • Cautam un gazon care sa aiba un ritm de crestere mai mic sau mai mare, diferenta fiind de necesitatea lui de a fi tuns mai frecvent pentru a-si pastra estetica.
  • Sunt soiuri de seminte gazon care necesita o cantitate mult mai mare de apa, diferentele fiind chiar si de un necesar de pana la 2mc de apa in plus, saptamanal, pentru o suprafata de 100m2.
  • In functie de specie, exista seminte cu un procent mai mare din specia loliul perenne, acestea necesitand pana la 5-6 fertilizari anuale pentru a-si pastra desimea si culoarea profunda pe tot parcursul anului. Comparativ, festuca arundinacea poate sa reziste bine chiar si cu 2-3 fertilizari cu ingrasamant solid pe an.

Asa cum spuneam, festuca arundinacea este o specie mai putin pretentioasa, cu un foliaj mai lat care este deseori rustic si destul de rezistent la calcare.

Pe de alta parte, lolium perenne este o specie de iarba pe care o recomandam indeosebi peluzelor care au trafic ridicat(copii, animale, samd) dar care au dezavantajul unei ingrijiri mai anevoioase, cu aplicari regulate de ingrasaminte.

Alegerea semintelor de gazon in functie de factori/curte

Am exemplificat cateva criterii in randurile anterioare referitor la alegerea semintelor de gazon, insa ne-ar face mare placere sa va oferim ceva mai multe informatii care sa va ofere o viziune si mai ampla asupra factorilor esentiali atunci cand faceti achizitia. Corelarea semintelor de gazon cu acesti factori(la care, probabil, nu v-ati gandit inca) cat si cu tipul vostru de curte reprezinta baza tuturor alegerilor initiale cat si ulterioare, pentru ca la fel de mult vor conta intretinerea, irigarea sau fertilizarea.

Aveti o curte insorita sau umbrita? Cand spunem insorita, ne referim la macar 4-5 ore de soare in fiecare zi, altfel nu putem cataloga curtea ca fiind una vizitata de soare. Daca nu aveti nici macar 3 ore de soare indiferent de anotimp, curtea voastra este mai degraba una umbrita si alegerea semintelor o veti face in consecinta, mizand pe un mix de seminte pentru umbra.

Estimati ca in curte o sa existe trafic intens sau gazonul este mai mult cu scop decorativ? Cand spunem trafic intens ne raportam mai ales la animale precum caini sau pisici, copii si un loc unde estimati ca acestia se vor juca destul de mult sau chiar o zona unde veti patrunde destul de frecvent pentru a intreprinde si alte operatiuni. Daca va incadrati in oricare dintre aceste trei scenarii, in mod evident ar trebui sa alegeti o gama de seminte de gazon dedicate traficului intens.

Curtea detine un sistem de irigare automatizat? Evident ca recomandam sa va instalati un sistem de irigare automatizat, controlat de la distanta si optimizat conform suprafetelor, cu o rata de acoperire similara pe toata peluza. Totusi, acesta este costisitor, implica “plantarea” mai multor aspersoare fixe in sol si deoseori nu reprezinta o solutie tocmai practica daca peluzele sunt deja infiintate.

Am abordat aceasta tematica pentru ca sunt soiuri de iarba mai pretentioase, care au nevoie de o cantitate mai mare de apa, iar un sistem de suprafata sau ceva improvizat ar putea sa nu fie o alegere inspirata alaturi de aceste seminte. Asadar, daca stiti ca reprezinta o povara sau ca nu veti putea sa oferiti cantitati suficiente de apa, puteti opta pentru soiuri de seminte mai rezistente la canicula si la carentele de apa din sol. Aici avem si un ghid mai detaliat despre irigarea gazonului, cu solutii de irigare, cantitati si perioadele in care puteti face irigarea corect.

Dispuneti de timpul necesar intretinerii periodice? Un gazon mai pretentios necesita intretinere saptamanala obligatorie, cat si operatiuni trimestriale sau anuale. Cele saptamanale presupun tunderi de pana la 2 ori in fiecare saptamana sau irigari la 4-5 zile. In timp ce cele trimestriale au ca scop fertilizarea, scarificarea sau eliminarea buruienilor. Cu cat soiul de seminte pentru gazon este mai pretentios, cu atat veti fi nevoiti sa alocati mai mult timp intretinerii peluzei.

Ce operatiuni de intretinere sunt necesare pentru un gazon

Ati ales o semintele de gazon si nu stiti care sunt pasii urmatori pentru a intretine peluza si pentru a-i pastra estetica? Aveti mai jos cateva dintre operatiunile de baza pe care trebuie sa le intreprindeti ca sa aveti un gazon verde tot anul.

  • Fertilizarea gazonului – se face 3-4 ori pe an pentru peluzele recent infiintate, asta pentru a ne asigura ca ii oferim un sol fertil pe tot parcursul anului. Dupa 4 ani de la insamantare, putem reduce la 2-3 aplicari de ingrasamant solid.
  • Scarificarea gazonului – nu scarificam in primul an de la insamantare, insa operatiunea trebuie pusa in practica ulterior, macar de 2 ori pe an: primavara si toamna.
  • Aplicarea de ingrasamant foliar – fata de ingrasamantul solid, despre care aminteam la primul subpunct, ingrasamantul lichid contine biostimulatori de calitate superioara care au efect rapid asupra foliajului si a radacinii – se pot aplica lunar, din martie pana in noiembrie, efectele sunt garantate: inverzire, inradacinare, rezistenta mai mare la boli.
  • Completarea solului cu un strat de nisip – Nisipul are rol de drenaj si de a asigura o planeitate mai buna a solului.
  • Aplicarea de seminte noi – plantele de gazon au o durata de viata de 2-5 ani, astfel ca aplicarea unor noi seminte de gazon va reintineri peluza si va asigura o desime optima.

Ce seminte de gazon recomandam

In incheiere, am vrea sa va facem si cateva recomandari conform gamei noastre de produse, ca sa va ajutam sa intelegeti mai bine natura semintelor noastre si corelarea lor cu una dintre situatiile in care se regaseste curtea voastra:

Semintele de gazon Aggressive – Sunt special concepute pentru clima din Romania, fiind extrem de rezistente la seceta si cu o culoare verde inchis indiferent ca sunt plantate la soare sau la umbla. Practic, este un tip de seminte pentru gazon universal, dar cu soiuri special alese: 90% festuca arundinacea si 10% poa pratensis.

Semintele de gazon STADIO – Gama profesionala made in Italy, semintele STADIO fiind ideale pentru soare sau umbra. Gazonul rasarit are un foliaj des, de culoare inchisa, si este recomandat pentru soluri nisipoase si fertile, cu drenaj bun.

Semintele de gazon Shadow – Asa cum reiese din nume, sunt seminte de gazon special concepute pentru zonele umbrite. Nu necesita multa apa si au in baza lor o specie modificata de festuca arundinacea care se comporta foarte bine in lupta cu principalul inamic al peluzelor umbrite: muschiul.

Semintele de gazon Repair – Concepute pentru a fi folosite in operatiunea de reinsamantare sau de completare a peluzelor, ele au la baza o reteta de 100% lolium perenne. Foliajul este fin, lucios, cu o culoare verde mediu/inchis.

Semintele de gazon Country – Gazon profesional cu o inalta calitate estetica. Se planteaza in zonele cu mult soare sau semiumbrite. Fiind un soi dedicat zonei noastre, rezista bine la seceta si nu este deloc pretentios in raport cu solul. Am putea spune ca este o alegere ideala pentru Romania, soiurile de seminte de inalta calitate provenind din SUA.

Semintele de gazon Overseeding – 100% lolium perenne, asa cum sunt majoritatea semintelor pentru reinsamantare. Foliajul fin si lucios se va integra perfect intr-un gazon deja existent si-l va ajuta sa reziste mult mai bine in lupta cu principalii factori daunatori: boli fungice, buruieni sau factorii climatici externi.

COSUL TAU

inchide