In mediul online circula extrem de multe informatii, care mai de care mai complicate si mai putin lipsite de adevar. Unii vor recomanda sa udati zilnic si-o sa va exemplifice, prin poze, ca gazonul lor se prezinta intr-o stare perfecta, altii iti vor spune ca poti uda si seara, ca nu este important sa uzi neaparat dimineata.
Totusi, exista o singura regula total adevarata, de la care nu ar trebui sa ne abatem: iarba este o planta rezistenta, mult mai rezistenta decat buruienile la deficitul de apa. Totodata este o planta cu radacini puternice(cu conditia ca gazonul sa fie fertilizat corect), astfel ca este recomandat sa o udam abundent si rar, incat sa se dezvolte propice si sa exploreze la adancimi cat mai vaste astfel incat sa culeaga nutrientii de care are nevoie intr-o cantitate cat mai importanta.
Cum irigam gazonul in functie de sol?
Conform graficului nostru din ghidul de intretinere pentru gazon, deja stiti o cantitate aproximativa de apa pe care trebuie sa o aplicati gazonului vostru. Diferenta o face mai degraba sezonul in care ne aflam, pentru ca nu prea exista o diferenta considerabila de irigare in cazul unui sol argilos versus unul nisipos, cel putin nu in cazul peluzelor de tip rezidential unde se foloseste o samanta de gazon deja pregatita pentru climatul nostru.
Ca o diferenta, care noua nu ni se pare neaparat un punct de reper general valabil, mai ales in lipsa unui studiu de sol, puteti opta pentru urmatoarele doua retete, in functie de ce tip de sol considerati ca aveti:
- Irigarea solului nisipos sau foarte nisipos, de tip grunjos, se face cu o cantitate de aproximativ 15L/m2 per irigare. Astfel, datorita caracteristicii solului de a retine mai greu apa, se prefera o irigare cu aceasta cantitate la un interval de timp chiar si de 3 zile in lunile calduroase ale verii. Primavara si toamna se poate creste cantitatea de apa spre 30L per irigare dar doar o singura data pe saptamana.
- Irigiarea solului de tip argilos se face ceva mai rar, pentru ca acesta retine mult mai bine apa si o pastreaza la nivelul radacinii gazonului(primii 20-25cm in adancime). Astfel, puteti iriga chiar si la interval de 4-5 zile, insa ceva mai abundent: 15-20L/m2.
In Romania rareori avem soluri foarte nisipoase sau din contra, foarte argiloase. Textura solului este cumva medie, de aici si concluzia noastra cum ca nu ar trebui sa fie diferente foarte mari in ceea ce priveste cantitatea de apa administrata pe m2 ci mai degraba frecventa data de sezon. Dupa o irigare a gazonului cu 15-20L/m2, urmariti cat de bine se dreneaza apa si reveniti cu o alta irigare abia atunci cand solul este uscat in primii 2-3cm.
Cum administram cantitatile de apa in functie de sistemul de irigat
Avem multe cazuri in care clientii nostri ne transmit faptul ca iriga foarte des, adica zilnic, uneori chiar si de mai multe ori pe zi. Total gresit de altfel, pentru ca, de regula, atunci cand irigati des, cantitatea de apa pe care o administrati gazonului este mica, de 5-10L/m2 in cazul cel mai fericit.
O cantitate foarte mica de apa o sa ajunga in maxim 3-5cm din sol, ulterior fiind absorbita sau se evapora pe cale naturala. Nu doar ca este eronat sa nu irigi in profunzimea solului, asta daca vrei un gazon sanatos, cu radacini si la 20-25cm in sol, ci vei stimula si aparitia de diferite tipuri de buruieni care au radacini superficiale. Totodata, revenind la gazon, acesta va dezvolta la randu-I radacini superficiale si va duce o lupta acerba cu buruienile in tentativa de a capta nutrientii dispusi la suprafata solului.
Asadar, in mod cert NU recomandam irigarile zilnice si dese, va recomandam sa udati rar, abundent, in cantitatile pe care vi le-am prezentat mai sus. Irigand rar si abundent, apa o sa ajunga in sol si la adancimi mai mari, acest lucru favorizand dezvoltarea masiva a radacinii gazonului, vei starpi o buna parte din buruieni pe cale naturala privandu-le de apa, si vei ajunge la concluzia ca irigatul peluzei tale nu este deloc o sarcina care sa iti rapeasca mult timp.
Sfatul specialistului: Irigand des un sol argilos, il ajuti sa se compacteze mult mai rapid – evita irigarea frecventa si alege irigarea rara si abundenta.
Atentie la tipul aspersoarelor, influenteaza masiv calitatea irigatului
Exista mai multe tipuri de aspersoare, atat de suprafata cat si montate in sol. Cele oscilante, de suprafata sau chiar integrate in sol(cele care se ridica in presiune) uda mai greu, insa solul reuseste sa capteze apa intr-un interval de timp mai indelungat si sa o transporte cat mai in adancime. Sunt foarte bune pentru ca permit solului sa nu se inunde rapid si sa capteze apa cu o mai buna precizie.
Pe de alta parte, aspersoarele de tip spray ofera o cantitate de apa foarte mare intr-un timp scurt, drept pentru care ar trebui sa programezi zonele astfel incat irigarea se faca in 2 reprize, alternand irigarea cu celelalte suprafete. Pur si simplu, daca aveti 2 zone pe care le irigati 30 de minute pentru a obtine o cantitate de 20L/m2, incercati sa impartiti in 2 reprize a cate 15 minute, urmand sa reveniti asupra zonei 1 dupa ce ati irigat si zona 2 acel interval de 15 minute.
Irigam seara sau dimineata, cand este mai bine sa udam gazonul?
De departe cel mai bun interval orar pentru a iriga o peluza este cuprins intre ora 3 si 7 dimineata, inainte de a se ridica roua. Pe langa faptul ca aduceti un aport de apa in sol prin irigarea programata, favorizati curatarea frunzelor de iarba de diferiti daunatori.
Evident, irigatul in acest interval orar necesita un sistem de aspersie programabil, este extrem de dificil sa va punem in situatia de a va trezi dis-de-dimineata pentru a iriga gazonul la ora 3 😊
Pentru cei cu sistem de aspersie manual, care detineti aspersoare de suprafata si trebuie sa le mutati pentru a acoperi zonele, va sugeram ca macar o data pe saptamana sa faceti irigarea pana in ora 07:00. Stim ca timpul vostru este pretios, insa un gazon sanatos va scapa de multe batai de cap.
Totusi, vara sunt necesare irigari mai frecvente, la interval de 3-4-5 zile, astfel ca nevoia de apa trebuie satisfacuta. Daca irigati in alt interval orar decat dimineata(recomandam dupa amiaza, pana in ora 18 pe timp de vara) asigurati-va ca mai aveti cel putin 2-3 ore de soare care sa usuce frunza de iarba si sa o protejati impotriva bolilor fungice dupa ce s-a incheiat irigarea.
Totodata, daca suprafata este foarte vasta si cantitatea de apa din fantana/foraj este limitata, puteti imparti in mai multe sesiuni de irigat zilnice pentru a acoperi intreaga suprafata(nu udam aceeasi zona in fiecare zi, ne referim strict la impartirea unei suprafate in 3-4 fractii pe care sa le udati alternativ).
Exemplu concret: avem o suprafata totala de 1000m2 de gazon pe care o impartim in 4 zone: ZONA A, ZONA B, ZONA C si ZONA D. Irigarea o putem face in felul urmator:
Luni irigam zona A in intervalul 04:00-06:00 cu cei 20L/m2.
Marti irigam zona B in intervalul 04:00-06:00 cu cei 20L/m2.
Miercuri irigam zona C in intervalul 04:00-06:00 cu cei 20L/m2.
Joi irigam zona D in intervalul 04:00-06:00 cu cei 20L/m2.
Vineri irigam din nou zona A in intervalul 04:00-06:00 cu cei 20L/m2.
…samd
Tu cum irigi gazonul tau? Iti doresti un gazon perfect dar inca nu ai gasit solutia prin care sa-l intretii adecvat? Contacteaza-ne, ofera-ne mai multe informatii despre modul in care il tunzi, il irigi, il fertilizezi sau ce alte operatiuni de intretinere i-ai facut si noi te putem ajuta sa il duci la un nivel cat mai apropiat de cel ideal.