Cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare, pe care urmeaza sa vi-l si detaliem in randurile urmatoare, ar fi urmatorul: NU semanam iarna, cand temperaturile sunt negative si semintele nu germineaza, NU recomandam sa semanam nici vara, cand temperaturile sunt ridicate si riscam ca peluza nou infiintata sa nu rasara corespunzator, sa fie invadata de buruieni si sa muncim in zadar, DAR putem semana cu usurinta si sa avem rezultate garantate primavara(dupa 1 aprilie, astfel incat sa avem temperaturi de minim 12-14 grade Celsius) si mai ales toamna, lunile septembrie si octombrie fiind propice atat din punct de vedere al temperaturilor cat si al precipitatiilor.
De asemenea, cantitatea de apa pe care o administram zonei recent semanate si temperature exterioare sunt cei doi factori care influenteaza covarsitor rasarirea firelor de iarba intr-un timp cat mai scurt si indesirea peluzei conform dorintelor noastre. Iarba are doua perioade de crestere sporita: primavara si toamna, drept pentru care si noi recomandam sa infiintati noile peluze in aceste doua anotimpuri.
Care sunt conditiile ideale de semanare ale gazonului?
Din punctul nostru de vedere, chiar daca si primavara temperaturile sunt in crestere si avem precipitatii, consideram ca toamna ar fi varianta optima pentru a avea un gazon frumos si viguros in anii ce urmeaza. Incepand cu a doua jumatate a lunii august(daca si temperaturile ajuta) si pana la mijlocul lunii octombrie, daca temperaturile din miezul zilei coboara sub 24 de grade Celsius, putem spune ca avem cea mai propice perioada. Luati in calcul faptul ca, de regula, perioada de germinare completa a semintelor de gazon se intinde pe o perioada de pana la 4 saptamani, in tot acest interval find esential sa nu avem temperaturi negative. In functie de anumite zone ale tarii, puteti incepe semanarea noului gazon la final de august sau inceput de septembrie, consultand, in prealabil, o prognoza meteo pe urmatoarele 30 de zile.
Semanarea pe timp de primavara este si ea o optiune buna, mai ales daca nu doriti sa asteptati pana in toamna si doriti sa va bucurati de o curte verde in timpul verii. Este important sa consultati, din nou, prognoza, si sa va asigurati ca temperaturile pe timp de noapte sunt de minim 6-8 grade Celsius, iar ziua sa avem undeva in jur de 23-25 de grade Celsius, cel putin in urmatoarele 3-4 saptamani. Cu cat temperatura pe timp de noapte este mai mare, de peste 10-12 grade Celsius, cu atat rasarirea se va produce mai rapid(6-8 zile). Daca temperaturile din timpul noptii nu trec de 7-8 grade Celsius, rasarirea poate sa dureze pana la 15 zile, asa ca nu dezarmati, nu va panicati, doar mentineti solul umed in fiecare zi, cu irigari rapide dar repetate.
Sfaturi utile in procesul de semanare gazon
- Urmareste prognoza meteo pentru urmatoarele 4-5 saptamani din momentul in care incepi semanarea gazonului. Sunt suficiente surse online care pot aprecia, cel putin orientativ, temperaturile pe timp de zi sau noapte, precum si precipitatiile, din zona in care planuiesti sa faci insamantarea. Cel mai important este sa nu avem nopti cu inghet, de preferat temperaturi de peste 6 grade Celsius, iar ziua sa nu fie caniculara(maxim 28 de grade Celsius – luati in calcul si detaliul peluzelor infiintate in zone insorite, acolo temperaturile pot fi simtitor mai mari la pranz).
- Nu va grabiti cu semanatul de primavara si incercati sa-l amanati pentru dupa data de 1 aprilie. Chiar daca vremea pare ca se incalzeste, iarna inca nu ne-a parasit total. Sunt zone ale tarii in care avem chiar si precipitatii mixte in luna martie, ar fi pacat sa munciti degeaba si sa reluati operatiunile ulterior. Daca solul ingheata, semintele vor germina cel mult partial si este necesar sa faceti o resinsamantare.
- Daca aveti portiuni umbrite, este important sa va asigurati ca ajunge si soarele acolo, chiar si pret de 1-2 ore in fiecare zi. Soarele va urca pe cer, incet dar sigur, mai mult dupa data de 1 aprilie, astfel ca este indicat sa asteptati acest moment. Totodata, toamna este oarecum problematica in privinta soarelui, care tinde sa coboare spre sud. Daca aveti zone mari doar cu umbra, puteti sa le semanati mai degraba primavara, cand beneficiaza de mai multa lumina naturala.
- Nu depasi dozele recomandate de seminte si ingrasaminte. Stim ca tentatia este mare sa folosesti mai multe seminte pentru a avea o peluza mai deasa, insa realitatea este oarecum diferita. Mai multe seminte nu vor face decat sa se anuleze reciproc si sa nu germineze corespunzator. Respecta dozele recomandate de producator, firele de iarba se vor infrati oricum la momentul oportun. La fel si-n cazul nutrientilor, nu folosi mai mult ingrasamant solid la insamantare, poti risca sa arzi peluza inca din fasa.
- Folositi seminte de semanare, special concepute pentru aceasta operatiune, care va vor garanta rezultate deosebite indiferent de sol. Aveti nevoie de 3-4kg de seminte pentru o suprafata de 100m2, suficient pentru a obtine o peluza deasa si frumoasa.
- Informati-va adecvat, citind materiale din surse de specialitate, pentru a obtine rezultatele mult asteptate. Stim ca multi sunteti tentati sa faceti lucrurile mai rapid, sa ardeti etapele crezand ca rezultatele sunt similare, insa experienta ne spune ca realitatea din teren va fi diferita. Informati-va corespunzator si va garantam, cu ghilimelele de rigoare, ca veti gazonul mult visat – totul la timpul lui!
Riscuri la semanare – primavara iti asumi mult mai multe riscuri decat toamna
Germinare lenta
Primavara, temperaturile sunt mai crescute decat toamna, mai ales in cursul zilei, soarele facandu-si prezenta pe cer o perioada mai indelungata, indeosebi in luna mai. Daca ati semanat si temperaturile tind sa creasca exponential, depasind 26-28 de grade Celsius, problema va fi in mentinerea primilor 2cm de pamant in permanenta umezi, un detaliu care faciliteaza exponential germinarea semintelor. Astfel, la temperaturi mai mari, veti ajunge sa irigati chiar si de 5-6 ori pe zi, la interval de 2 ore, asta pentru a mentine solul umed in permanenta. NU recomandam sa udati abundent, apa va ajunge mai jos in sol, ori interesul este sa mentinem zona de suprafata umeda pentru a ajuta firele de iarba sa rasara mai usor. Recomandam folosirea unui aspersor, ideal sistem de irigat automatizat, si nu udatul la mana, pentru ca riscati sa aduceti o cantitate mare de apa intr-un loc si sa descoperiti semintele indepartand pamantul. Nu lasati apa sa balteasca, riscati acelasi lucru.
Risc crescut de aparitie a buruienilor
Recomandarea noastra este ca solul, in prealabil, sa fie ierbicidat total, pentru a reduce drastic aparitia buruienilor. Totusi, nu va fi suficient, pentru ca primavara germinarea este intensa in randul buruienilor si tot veti avea parte de ele in gazonul proaspat semanat. De regula, se aplica un ierbicid preermengent odata cu semanarea gazonului pentru a reduce riscul aparitiei acestora(el fiind de 100% in absenta ierbicidului).
In alte conditii, gazonul proaspat semanat necesita macar 4 tunderi pana la prima ierbicidare, ori asta inseamna ca deja ne indreptam spre mijlocul verii, perioada de canicula, cand oricum nu se recomanda folosirea ierbicidelor. Astfel, va trebui sa asteptati toamna, cand temperaturile scad, si sa aplicati atunci ierbicide care vor supune oricum la stres gazonul.
Umiditate crescuta + temperaturi ridicate = aparitia bolilor
Tot primavara este anotimpul care poate sa ne aduca temperaturi mult mai ridicate decat cele prognozate, ceea ce, coroborat cu ploi abundente, poate sa conduca la aparitia bolilor printre tinerele fire de gazon recent rasarite. Din acest considerent, semanarea gazonului primavara este putin riscanta si necesita o atentie sporita din punct de vedere al bolilor gazonului ce pot sa apara. Se recomanda aplicarea unui fungicid odata cu semanarea sau dupa ce faceti prima tundere, asta pentru a stopa din fasa aparitia bolilor. Chiar daca efectul de fungicid la gazonul proaspat rasarit este precum cel de antibiotic la om, va distruge microbiomul din sol, este singura solutie pentru a-l feri de bolile primaverii.
Toamna avem un singur risc, cel de inghet prematur
Romania dispune de zone variate din punct de vedere climatic. Daca in zona de sud sau vest, iarna isi intra in roluri ceva mai tarziu, zonele depresionare compenseaza cu temperaturi negative chiar si din lunile octombrie sau noiembrie. Cu riscul de a ne repeta, consultati cu maxima atentie prognozele meteo si calculati-va perioada de semanare ale gazonului astfel incat sa aveti minim 4 saptamani de temperaturi pozitive(de preferat peste 5-6 grade Celsius noaptea), amanunt fara de care germinarea semintelor poate avea de suferit iremediabil. Totodata, solutia ideala din punct de vedere meteorologic ar fi sa nu avem temperaturi negative cateva zile la rand pana ce gazonul nu ajunge la o maturitate de 5-7cm, aproximativ 4-5 saptamani de la insamantare.
Cel mai important sfat, concluzia finala: Nu ardeti etapele de pregatire a solului, de insamantare si nici nu ignorati sfaturile prezentate mai sus. Toate detaliile au o importanta aparte si riscurile de a avea un gazon cu probleme sunt majore, totodata sa risipiti ore bune sau chiar zile de munca asidua in a va indeplini obiectivul: gazonul verde ca al vecinului! 😊